Ζεστό νερό χρήσης σε μπάνιο και κουζίνα στο «άψε σβήσε»
Οικονομική και χωρίς …χρονοκαθυστέρηση η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στο νοικοκυριό – Τουλάχιστον 70% η εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ταχυθερμαντήρας είναι η πλέον οικονομική λύση για την εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης μετά από εκείνη του ηλιακού θερμοσίφωνα, έχοντας ωστόσο το πλεονέκτημα της αποτελεσματικής λειτουργίας καθ’ όλη της διάρκεια του έτους και ανεξάρτητα από τη ύπαρξη ηλιοφάνειας.
Έχει συμβεί σε πολλούς, αν όχι σε όλους: Έχουμε λίγα λεπτά στη διάθεσή μας για να κάνουμε ντους και να ετοιμαστούμε για έξοδο από το σπίτι, αλλά δυστυχώς δεν φροντίσαμε έγκαιρα να έχουμε ζεστό νερό στο μπάνιο.
Είτε λοιπόν θα πρέπει να αρκεστούμε σε ένα κρύο ντους – κάτι που ουσιαστικά ενδείκνυται μόνο το καλοκαίρι – είτε να αργήσουμε στο ραντεβού περιμένοντας 10 – 15 λεπτά μέχρις ότου ο θερμοσίφωνας ζεστάνει το νερό.
Δίλλημα που σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε εάν η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης γινόταν μέσω ταχυθερμαντήρα (ή αλλιώς ταχυθερμοσίφωνα), ο οποίος όχι απλά το εξασφαλίζει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (περίπου επτά) αλλά το κάνει και με τον πλέον οικονομικό τρόπο.
Ο ταχυθερμαντήρας είναι μετά από τον ηλιακό θερμοσίφωνα το πιο οικονομικό σύστημα για την παραγωγή ζεστού νερού σε ένα νοικοκυριό, δεδομένου ότι η εξοικονόμηση ενέργειας για τη λειτουργία του αγγίζει τουλάχιστον στο 70% σε σύγκριση με τον κλασικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί μόνο τη στιγμή κατά την οποία διέρχεται το νερό από μέσα του, στοιχείο που κάνει τον ταχυθερμαντήρα ιδιαίτερα οικονομικό σε ότι αφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου.
Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες συσκευές, οι οποίες μάλιστα χρησιμοποιούνται από ολοένα και περισσότερα σπίτια σταδιακά, μπορούν να θερμάνουν το νερό μέχρι και τους 95°C και σε ποσότητες από 2,5 – 12 λίτρα ανά λεπτό.
Σε αντίθεση με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, οι οποίοι λειτουργούν όταν υπάρχει ηλιοφάνεια, οι ταχυθερμαντήρες παράγουν ζεστό νερό χρήσης ανά πάσα στιγμή, χειμώνα – καλοκαίρι.
Επιπλέον, σε σχέση με τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες – εκτός από τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας – δεν αποθηκεύουν το νερό με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θερμικές απώλειες.
Παράλληλα, συμβάλουν στην εξοικονόμηση νερού της τάξεως του 60% τουλάχιστον, αφού ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει επ’ ακριβώς τη θερμοκρασία εξόδου του νερού και επομένως δεν απαιτείται η πρόσμιξη με ποσότητα κρύου για να επιτευχθεί η θερμοκρασία που αυτός θέλει.
Άμεσα ζεστό νερό στην επιθυμητή ποσότητα και θερμοκρασία
Πέρα, όμως, από την εξοικονόμηση ενέργειας που διασφαλίζει ο ταχυθερμαντήρας σε σύγκριση με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, το συγκεκριμένο σύστημα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης συγκεντρώνει μια σειρά ακόμη πλεονεκτημάτων.
Τα βασικότερα από αυτά είναι:
· Έχει μικρό μέγεθος και επομένως δεν απαιτείται μεγάλος ελεύθερος χώρος για να τοποθετηθούν.
· Τοποθετείται εύκολα και συνδέεται γρήγορα στο υπάρχον ηλεκτρικό και υδραυλικό δίκτυο
· Η τοποθέτησή του γίνεται ακριβώς στο σημείο της χρήσης, οπότε απαλλάσσει το χώρο από σωληνώσεις, αλλά και τυχόν απώλειες που μπορούν να συμβούν μέσω αυτών
· Ζεσταίνει ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε φορά ο χρήστης
· Ζεσταίνει το νερό την ώρα που το χρειάζεται ο καταναλωτής και επομένως αυτός δεν χρειάζεται να περιμένει πότε θα φτάσει η θερμοκρασία του νερού στο επιθυμητό επίπεδο για να κάνει χρήση του
· Η συνεχής ροή του νερού μέσα από τη συσκευή καθαρίζει συνεχώς τις αντιστάσεις και εμποδίζει τη δημιουργία αλάτων σε αυτές. Έτσι, δεν απαιτείται σχεδόν καμία συντήρηση
· Γίνεται ρύθμιση της θερμοκρασίας εξόδου του νερού οπότε δεν απαιτείται ανάμιξη με κρύο νερό για να επιτευχθεί το κατάλληλο επίπεδο θερμοκρασίας
Η λειτουργία του ταχυθερμοσίφωνα – ταχυθερμαντήρα είναι πολύ απλή και βασίζεται στην ενεργοποίησή του μόνο κατά τη διάρκεια που υπάρχει ζήτηση για ζεστό νερό χρήσης.
Ανοίγει με διακόπτη και όταν η ροή του νερού σταματήσει, γίνεται αυτόματη διακοπή της τροφοδοσίας της συσκευής με ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο από το πιεζοστατικό σύστημα της συσκευής.
Σε κάποια μοντέλα, τα πλέον εξελιγμένα, η ηλεκτρονική ρύθμιση αποτρέπει την αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού όταν μεταβληθεί η πίεση ή σε περίπτωση που συμβούν μεταπτώσεις στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τύποι και κόστος αγοράς
Στην αγορά μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα ταχυθερμοσίφωνα, τόσο σε ότι έχει να κάνει με την εταιρία κατασκευής όσο και με τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζει είναι πως υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ταχυθερμοσιφώνων:
· Οι ανοιχτού τύπου ή ελεύθερης ροής, οι οποίοι συνδέονται σε σειρά με την παροχή του νερού, έτσι ώστε το νερό να ρέει μέσω αυτών ελεύθερα, χωρίς διακόπτη. Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για την παροχή ζεστού νερού χρήσης σε μια βρύση (π.χ. νιπτήρας, νεροχύτης) και δεν υπόκεινται στην πίεση του δικτύου παροχής νερού.
· Οι κλειστού κυκλώματος, οι οποίοι τοποθετούνται παράλληλα με την παροχή του νερού και τοποθετούνται συνήθως σε μη εμφανές σημείο. Είναι δε κατάλληλοι για κεντρική θέρμανση νερού, καθώς προορίζονται για την παροχή ζεστού νερού σε περισσότερες από μια βρύσες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (π.χ. μπάνιο με νιπτήρα, ντους και μπανιέρα). Οι συσκευές λειτουργούν με την πίεση της παροχής νερού σε αυτές, ωστόσο προστατεύονται αυτομάτως από την απότομη αύξηση της πίεσης του δικτύου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ταχυθερμαντήρας λειτουργεί με τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση όταν είναι «αποκεντρωμένος», όταν δηλαδή ένα νοικοκυριό διαθέτει διαφορετική συσκευή για την κουζίνα, για το νιπτήρα του μπάνιου και για το ντους.
Σε ότι αφορά στο κόστος για την αγορά μιας τέτοιας συσκευής, αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που ενσωματώνει ο ταχυθερμαντήρας και φυσικά την ποιότητα των υλικών και της κατασκευής του.
Έτσι, στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει μεν ένα προϊόν με περίπου 100 ευρώ, ωστόσο το κόστος για μια αξιόπιστη λύση ξεκινά συνήθως από τα 180 – 200 ευρώ.
Όσο για την απόσβεση της αγοράς ενός ταχυθερμαντήρα, αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο.
www.worldenergynews.gr